EK Oostende 2018 dag 1

EK Oostende – European Championships – dag 1

Op de eerste 3 dagen van het EK stonden de pistewedstrijden op het programma. De wedstrijden van dag 1:

300m

dames youth
Sascha Schenk 11e (0:28.962) en daarmee niet door naar de finale. Sascha was in de warming-up net voor de wedstrijd onderuitgereden, maar kon gelukkig nog wel starten.

heren junioren

Bas Meijer 9e (0:26.518) door naar finale
In de finale ook een 9e plaats (0:27.066).

heren senioren

Rick Schipper 15e plaats (0:25.651)(kwalificatie series)

500m Teamsprint

Nieuw onderddeel op dit EK was de 500m Teamsprint. Een relay met 2 rijders waarbij elke rijder ongeveer 250 meter rijdt, en daarbij 1 aflossing.

Ramona Westerhuis en Sascha Schenk plaatsen zich met het team (met Evelien Vijn als reserve) voor de finale van de 500m Teamsprint door de heat te winnen in 0:47.162

In de finale komt Sascha in de knel bij de start en daarmee ligt het NL team op de 4e plaats. Dit weten ze niet om te buigen ondanks een prima aflossing van Ramona, die wel probeert in te halen maar hier telkens wordt geblokkeerd.

Ivo de la porte met Bart Klaver halen een 2e plaats in de kwalificatie 500m Teamsprint. Met een tijd van 0:44.356 halen ze de finale niet, daar in de eerste Heat sneller gereden werd.

Anna van den Bos met Lianne van Loon in een race met veel botsingen een 2e plaats in de heat en door naar de finale (door snelle tijd 0:46.587)

In de finale weet Anna van den Bos met een prima aflossing en machtige eindsprint het brons binnen te halen nadat Nederland vanaf de start al snel op de 4e plek reed en op een achterstand uitkeek.

Merijn Scheperkamp met Jordy van Workum (Radboud) op de 500m Teamsprint door naar de finale door een 2e plaats in de 2e heat met een snelle tijd van 0:43.526.

Of Nederland met Jordy van Workum in de finale een zilveren medaille gewonnen heeft is lang niet duidelijk. Bij aflossing komt Jordy goed op snelheid maar geeft dat problemen in de bocht, maar er komt geen correctie.

Puntenkoers

Ramona Westerhuis haalt een 3e plaats op de 5km puntenkoers (5 punten). Nadat Evelien Vijn in de achtervolging is gegaan om het gat op 2 françaises te dichten, perst Ramona Westerhuis er in de laatste ronden nog een eindsprint uit en weet voldoende punten te halen voor het brons. Evelien Vijn ook goed gereden met een 5e plaats (4 punten).

Bij de jongens 5km puntenkoers haalt Ivo de la Porte een 10e plaats (geen punten).

Bij de dames junior 10km punten/afvalkoers sprint Bente Kerkhoff regelmatig mee voor de punten. Op het einde doet ze nog een demarrage en weet zo 15 punten te halen, goed voor een 2e plaats: Zilver!

Anna van den Bos haalt 5 punten en komt daarmee op een 4e plaats. Eerst werd er aangegen dat dit een 3e plaats was naar de Italiaanse Laura Pervi haalde evenveel punten en kwam blijkbaar eerder over de finish.

Bij de heren junioren 10km punten/afvalkoers gaat Jordy van Workum al snel op avontuur en krijgt de Italiaan Edda Paluzi mee. Bij het verdelen van de punten gaat het voor Jordy op die manier mis dat de Italiaan er op het eind vandoor gaat en Jordy niet kan volgen. De Italiaan haal 1 punt meer dan Jordy. Maar een mooie zilveren medaille voor Jordy.

Medailles op dag 1:
3x zilver
2x brons

 

 

De instructies voor de teamsprint
De instructies voor de teamsprint
Ramona Westerhuis inrijden
Ramona Westerhuis inrijden
Van Workum ontspannen in de waiting box
Van Workum ontspannen in de waiting box
Ivo de la Porte - inrijden
Ivo de la Porte – inrijden
Sascha Schenk voor haar 300 meter in de waitingbox
Sascha Schenk voor haar 300 meter in de waitingbox
Anna van den Bos haalt brons met de teamsprint
Anna van den Bos haalt brons met de teamsprint
Bente Kerkhoff zilver op de puntenkoers
Bente Kerkhoff zilver op de puntenkoers
Jordy van Workum haalt zilver bij de teamsprint
Jordy van Workum haalt zilver bij de teamsprint
Jordy van Workum zilver op de puntenkoers
Jordy van Workum zilver op de puntenkoers
Ramona Westerhuis brons op de puntenkoers
Ramona Westerhuis brons op de puntenkoers

Video

Meer filmpjes op deze afspeellijst