• NK baan en weg 2016

  NK baan en weg 2016 (auteur: Yvonne Ootes)

  Op de Vesmaco pistebaan van Heerde worden van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni de medailles verdeeld bij het Nederlands Kampioenschap inline skaten op de piste en op de weg.
  Voor het eerst dit jaar een gecombineerd toernooi waarbij de hoop was gevestigd op een hoog deelnemersaantal. De kadetten komen op vrijdag en zaterdag in actie, de overige categorieën plakken daar nog een 3e dag aan vast voor 2 onderdelen op het wegparcours.
  Aan de start vanuit Radboud Medemblik zoals gebruikelijk een groot aantal deelnemers van kadetten tot en met senioren, die met zijn allen de strijd aangaan voor het eremetaal en eventueel zelfs EK-tickets.

  Vrijdag 10 juni 2016
  Op de 300 meter tijdrit zien we de volgende rijdsters aan de start Evelien Vijn (29,935), Machteld Booms (29,974), Ramona Westerhuis (30,582), Bente Kerkhoff (30,91), Lisa van Oost (31,001), Sascha Schenk (31,071) en Dewi Nicolai (31,855). De kop is er van af, de eerste zenuwen bedwongen, en met een heerlijk zonnetje erbij komen dan de kadetten jongens aan de start.
  Hier zien we Gert Jan van Diepen (28,02) die daarmee net naast het podium valt, Sem Koster (28,318) een knappe 5e plek, Luuk van Timmeren (28,691), Ivo de la Porte (28,807) en tot slot Bas Meijer die door een onfortuinlijke doorhaal met zijn hand door de tijdwaarneming een 30,116 noteert. Zijn volle ronde was supersnel dus daar had veel meer in gezeten!
  De wedstrijden verlopen lekker vlot, de ‘waiting box’ functioneert optimaal en we gaan van start met de 1.000 meter series. Dat is altijd opletten geblazen, want alleen de nummer 1 gaat direct door naar de finale aangevuld met de tijdsnelsten. Evelien en Lisa weten een plek in de finale te bemachtigen. Lisa rijdt sterk naar de 5e plek en Evelien is ‘een blok rijdsters’ te slim af en weet het brons te behalen. Knappe prestatie voor een 1e jaars kadet!
  Bij de kadetten jongens ook twee bikkels in de finale, Gert Jan en Sem, waarbij Sem na een zeer enerverende finale er met het hoogst haalbare vandoor gaat: GOUD!
  Afsluitende afstand op vrijdag de 3.000 meter puntenkoers voor de kadetten. Ramona lijkt ‘back in business’ en behaalt als 1e jaars kadet een mooie 5e plek in dit sterke deelnemersveld. De dame met de ‘langste adem’ vanuit de Radboudstal is dit keer Bente Kerkhoff. Met een magistrale eindsprint pakt ze nog slim een paar punten mee en kan daarmee plaats nemen op het één na hoogste podiumtreedje.

  Zaterdag 11 juni 2016
  We staan op met een waterig zonnetje. De weersverwachting is nog redelijk: zonnig met hier en daar een bui. Er vallen wel wat spetters, maar de buien vielen voornamelijk ‘daar’ en niet hier in Heerde gelukkig!
  De kadetten meiden starten eind van de ochtend met hun series 500 meter. De laatste sprintafstand op de piste. Lisa lukt het helaas net niet de halve finale te bereiken, maar doet goede zaken met een 9e notering. Door strakke jurering – overschrijding van de lijn betekent genadeloos diskwalificatie – zijn de door de speakeraar uitgesproken uitslagen misschien nog wel spannender dan de halve finale en uiteindelijk finale zelf. Een lachende, maar ook sterk rijdende, Machteld ziet zich beloond met zilver! Eindelijk dan ook wordt Bas beloond voor zijn doorzettingsvermogen na eerdere teleurstellingen. In een zinderende finale eist ook hij een zilveren plak op. Het DuxSport team doet goede zaken op de 500 meter!
  Tot slot de (zenuw)slopende afvalkoers. De meiden zijn ‘best wel een beetje moe’ en dat is te begrijpen na het intensieve wedstrijdprogramma de afgelopen twee dagen. Aan de start staan ook Klaske Baars en Fleur Schouten. De meiden rijden op de toppen van hun kunnen en worden luidkeels aangemoedigd vanaf de zijlijn. In de top 10 rijden zich dan Ramona (8e), Bente (4e) en met het brons gaat Evelien Vijn er vandoor! Goed gereden allemaal meiden!
  Bij de kadetten heren is ook Daan Berkhout van de partij. Een flink deelnemersveld en de wedstrijd gaat dan ook direct van start. Helaas moet Bas het strijdtoneel voortijdig verlaten. De wedstrijd wordt steeds spannender als zowel Gert Jan als Sem zich weer in de finale van de wedstrijd weten te rijden. Sem pakt het goud, Gert Jan zilver, het is een mooi plaatje bij de huldiging en een meer dan prima afsluiting van het kadettentoernooi.

  De junioren B, junioren A en senioren maken dit weekend ook hun opwachting en kunnen desgewenst op 7 (!) onderdelen van start. Ook hier weer een flinke delegatie vanuit het Medemblikse en omstreken. Drie junioren B dames aan de start van de 300 meter tijdrit. Anna van den Bos (28,424) doet direct goede zaken met een zilveren medaille, maar ook nichtje Pien van den Bos (31,472) en Susanne Kok (32,47) trappen het toernooi netjes af. Bij de heren een supersterk deelnemersveld. Janno doet ‘zijn ding’ en rijdt met een snelle 25,728 naar het goud. Jordy van Workum, herstellende van een vervelende polsbreuk eerder dit seizoen, rijdt weer zijn eerste echte wedstrijd en snelt met 26,491 naar een 6e plek. Ruben Oldenburger rijdt een mooie 27,718.
  Bij de A-junioren ook 3 dames aan de start. Larissa Vos krijgt door lijnoverschrijding helaas een DQ, Dieuwertje van Kalken rijdt met 31,085 naar een top 10 notering en Danielle Ootes weet zich met 29,028 verzekerd van brons. Jordy Fronik ziet zijn 27,382 beloond met de 7e plek.
  De senioren tot slot. Ofschoon het deelnemersveld met het klimmen van de leeftijd langzaam dreigt uit te dunnen staan hier mede aan de start Lisanne Buurman en Beau Wagemaker. Beau rijdt met 29,634 naar de 6e plek, Lisanne (28,742) completeert het podium met een 3e plek.
  Vijf heren dan vervolgens namens Radboud aan de start. Lars Conijn noteert 27,481, Arjan Smit 26,398 en Tjeu Berlijn 26,333. Twan Berlijn rijdt met 26,144 naar een 4e plek en Rick Schipper pakt het zilver met 25,355.
  De volgende afstand is de 1.000 meter. Ook hier weer spannende series en alert blijven (door)rijden om een finaleplaats af te dwingen.
  Dat doen de volgende rijd(st)ers: Anna (2e), Janno (2e) en Jordy (5e), Danielle (2e), Dieuwertje (8e), Lisanne (3e) en Beau(8e), Kay (3e) en Rik (4e). Ja, ja, de prijzenkasten worden weer eens flink aangevuld!
  Tot slot op vrijdag de puntenkoers over 5.000 meter voor de junioren B. Er staat een flink pelotonnetje aan de start voor een koers over 25 rondes, ook Dionne van Eig mag starten. Anna weet de wedstrijd naar zich toe te trekken en sprokkelt de meeste punten bijeen en gaat er met het goud vandoor. Helaas komt Pien ten val, Susanne eindigt keurig in de middenmoot. Bij de jongens Jordy en Ruben aan de start. Goed gereden met een 5e respectievelijk 21e einduitslag.
  De slotafstand op vrijdag voor de junioren A en senioren is de 15.000 meter afvalkoers. Een race waarbij gekeken wordt naar de laatste rijder bij doorkomst en een klein sprintje net weer even uitkomst kan bieden. Dat trucje heeft een aantal rijders goed in de gaten. En met een flink aantal rondes op de teller duurt het soms wel even voordat daadwerkelijk tot afvalling wordt overgegaan. Complimenten aan de speakeraars overigens die de tijd ‘smakelijk’ weten vol te praten.
  Een top 12 notering voor Larissa, Dieuwertje rijdt knap na een flinke val toch nog naar een 9e plek, daarbij luidkeels aangemoedigd door speakeraar en ‘Dieuwertje-fan’ Jannes en natuurlijk het aanwezige publiek, dat met roodverbrande neuzen de hele dag prachtige wedstrijden voorgeschoteld krijgen. Danielle strijdt nog op de laatste meters voor het goud, maar moet genoegen nemen met zilver. Als enige junior B bij de heren Menno de Visser aan de start. Een superdiesel die lang meestrijdt in een wedstrijd die geen enkel moment lijkt stil te vallen.
  Beau rijdt haar beste race tot dan en noteert een 5e plek door tot in de finale mee te rijden om de prijzen, wat voor een 1e jaars senior natuurlijk een prachtige prestatie is! Arjan, Twan en Lars moeten helaas in deze volgorde vroegtijdig het strijdtoneel verlaten. De broers Schipper, Kay, maar ook Sjaak is van de partij, rijden langer mee en eindigen als 7e respectievelijk 15e in een enerverende wedstrijd, waar de slogan ‘fair play’ niet altijd opging helaas.

  Op zaterdag worden vervolgens de 500 meter en afvalkoers (junioren B) en punten/afvalkoers gereden (junioren A/senioren) gereden.
  Podiumplekken op de 500 meter dit keer voor Anna (1e), Janno (1e), Danielle (3e), Lisanne (2e) en waarschijnlijk de mooiste inhaalmanoeuvre en overwinning op Michel Mulder en Mark Horsten door Rick! Plek vier tot en met zeven voor Twan, Arjan, Tjeu en Kay mogen ook niet onvermeld blijven. Chapeau!
  De afvalkoers is wederom een prooi voor Anna en Jordy pakt ook zijn eerste medaille op een afstand: brons! Dieuwertje valt net buiten de prijzen als er gestreden wordt om de 3e plek op de 10.000 meter punten-/afvalkoers bij de junioren A. Op de meet scheelt het niet eens een wieltje, ontzettend jammer, maar wel alert gekoerst.
  Irene Schouten geeft nog acte de présence bij de senioren dames, maar komt net wat punten te kort voor het hoogste treedje. Uiteraard is zilver ook een topprestatie!

  Zondag 12 juni 2016
  De wekker hoeft wederom niet vroeg gezet te worden. Na een lekker nachtje slapen en een uitgebreid ontbijtbuffet togen we om 10 uur naar de baan om zeker te zijn van tijdige inschrijving. Op het programma wederom een nieuw onderdeel, naast de al vorige week verreden 100 meter sprint, die zeker ook spectaculair te noemen is. De ‘1 lap’, een sprint over het Heerdense wegparcours, zonder bocht linksom overigens, over 390 meter staat als eerste onderdeel op het wedstrijdschema deze dag.
  Wederom series, soms met 4 en soms maar met 2 rijders aan de start… Laten we het er op houden, dat het soms mee, en soms tegen zit.
  De nichtjes Pien en Anna tonen hun sprintkunnen, wat voor Pien resulteert in een 12e notering. Anna weet in de finale beslag te leggen op het zilver. Ruben doet goede zaken in de series en rijdt top 10. Jordy en Janno staan in de finale, waar Jordy helaas net naast het podium grijpt, maar Janno de clubeer hoog houdt en het goud laat omhangen.
  Dieuwertje, Larissa en Danielle laten zien dat ze goed mee kunnen in het sprintgeweld. Larissa rijdt de halve finale en Danielle pakt in de finale het brons. Ook Jordy rijdt top 10.
  Beau rijdt een sterke halve finale en ziet dat Lisanne in de finale naar het zilver rijdt. Arjan, Lars, Tjeu en Twan wagen zich ook aan de 1 lap en zien vervolgens dat Rick in de finale dit keer wel het hoofd moet buigen voor Mulder. Zilver niettemin, goed gereden!

  Het wordt inmiddels steeds broeieriger langs de baan, de lucht begint wat te werken en we leven in de wetenschap dat we het niet lang meer droog gaan houden.
  Met Susanne, Dionne, Pien en Anna gaan we van start met de 10.000 meter puntenkoers. Na enkele loze rondes wordt iedere ronde gestreden om 2 en 1 punt, om af te sluiten met een 3, 2, 1 puntsverdeling. De meiden rijden goed mee in het peloton en door een bekeken race te rijden haalt Anna tot slot de buit binnen. Wederom een gouden plak, het kan niet op!
  Ruben en Janno komen over de meet als 12e respectievelijk 10e en we zien ook weer de vertrouwde Jordy terug, die met een uiterste krachtinspanning de zilveren medaille opeist. Super!
  Larissa, Dieuwertje en Danielle laten zien dat ze geen watjes zijn. Vooral Larissa, die na een massale valpartij gewoon weer opstaat en zich naar een 5e plek rijdt verdient alle lof! Dieuwertje pakt tijdens de race een keer 2 punten en rijdt zelfs als tweede over de eindstreep en weet zo met een behoorlijk aantal punten beslag te leggen op plek 4. Danielle moet diep gaan, maar kan door beslag te leggen op de laatste 3 punten, het zilver nog net veilig stellen. Jordy moet op zijn laatste afstand dit weekend genoegen nemen met een 18e plek.
  Terwijl de wolken opeen pakken en er al gerommel van naderend onweer in de verte te horen is rijden de senioren dames nog op een droog wegcircuit hun puntenkoers. Beau en Lisanne snellen naar een 6e respectievelijk 7e plek en sluiten beiden met mooie resultaten hun NK af. Tot slot dan nog de senioren heren. Er wordt gewikt en gewogen: gewone wielen, regenwielen, een mix? Als de wedstrijd een paar rondes oud is, wordt de wedstrijd afgefloten en wordt na het onweer, maar wel in de stromende regen, opnieuw gestart. Lars en Twan storten zich nog in de strijd, maar moeten met een 11e, respectievelijk 15e plek hun toernooi afronden.

  Met de laatste prijsuitreikingen en het Wilhelmus in een druilerig regenbuitje wordt het NK weekend in Heerde afgesloten. Mooie prestaties, waarvoor natuurlijk ook dank uitgaat naar de trainers Arjan en Sjaak, die hun ‘pupillen’ toch maar weer mooi klaargestoomd hebben voor dit belangrijke evenement.
  Daarnaast is veel gezegd en gesproken over zaken die goed en minder goed gingen, regels, en hoe die al dan niet (in de geest van de sport) strikt moeten worden nageleefd. Teleurstellingen wisselden zich af met momenten van euforie en blijdschap. En juist dat laatste, met de liefde voor het inline skaten, moeten we koesteren!

  Anna en Janno zijn inmiddels zeker van een ticket voor het EK, dat dit jaar van 23 tot en met 31 juli wederom in Heerde wordt verreden. Nog even wachten en dan zijn alle EK-gangers bekend. Hopelijk kunnen we nog een aantal Radboudbikkels in actie zien komen.